ویژگی های یک کتاب خوب
درست بخوانیم
اگرزیاد درس بخوانید، اما درست نخوانید،یعنی زمان را کشته اید! درست درس خواندن مساوی خواهد بود با حداکثر استفاده از زمان موجود، واین یعنی بهره وری ساعات مطالعه. اگر نمیتوانید از ساعات مطالعه خود استفاده مطلوب راببرید، باید به دنبال عوامل و دلایل آن بگردید وهیچ دلیلی نباید موجب فرارشما ازاین واقعیت شود، چراکه عملا زمان شما بدون استفاده ی مفید تلف خواهد شد.
* درست درس خواندن یا مطالعه ی بهینه، یعنی استفاده کامل از زمان موجود برای درک و فهم مطالب.
خروج از بن بست افزایش ساعات
گاه دانش آموزان به قدری درباره ی افزایش ساعات مطالعه اصرار و تمرکز دارند که مساله مهمتراستفاده بهینه ازساعات مطالعه به فراموشی سپرده می شود. یادتان باشدکه شما درمسابقه ی رکوردگیری افزایش ساعات شرکت نکرده اید و این که کسی ساعات بیشتری راصرف مطالعه کند، لزوما به معنای پیشرفت نخواهد بود.
افزایش ساعات مطالعه باید روندی تدریجی ومنطقی داشته باشد و درکنارآن باید نحوه ی استفاده مطلوب وبهینه اززمان نیز موردتوجه جدی باشد. هستند دانش آموزانی که روزانه 5-4 ساعت مطالعه می کنند ولی به اندازه یک ساعت استفاده می برند و درمقابل دانش آموزانی که یک ساعت مطالعه می کنند ولی ازهمه ی آنها کاملا بهره می گیرند. بنابراین هنردرس خواندن شما به زیاد خواندن نیست واگر دانش آموزی به این نکته توجه نکند ممکن است دچار خود فریبی شود.
* اگرافزایش ساعات مطالعه مهم است، استفاده بهینه ازاین ساعات مهمتراست.
راه هایی برای بهتر مطالعه کردن
1- در معانى کلماتى که براى نخستین بار به آنها بر مىخورید دقت کنید. اگر معنی آن را نمیدانید همان زمان بهترین وقت براى رفتن به سراغ فرهنگ لغت است.
2- برخى افراد ترجیح مىدهند در سکوت مطالعه کنند و برخى در سروصدا. بعضى صندلى راحتى را مىپسندند و بعضى دراز کشیدن یا نشستن رسمى را. اصلاً وسواس به خرج ندهید و در هر حالتى که راحتتر هستید مطالعه خود را آغاز کنید.
3- اگر مکان مطالعه شما کمى آشفته و به هم ریخته است مرتب کردن آن را به نیم ساعت پس از مطالعه موکول کنید؛ چرا که در این صورت در حین مرتب کردن اتاق به مطالبى که مطالعه کردهاید فکر خواهید کرد و زمان مفیدى را از دست نخواهید داد.
4- گاهى اوقات از مکانهاى استثنایى و هیجانانگیز استفاده کنید تا مطلبى که مطالعه مىکنید همراه آن خاطره در ذهن شما ماندگار شود؛ مثلاً در یک مکان تاریخى و قدیمى به تفکر و مطالعه در مورد مطلب مورد علاقه خود بپردازید.
5- اگر امکان داشته باشد موضوع مورد مطالعه شما با مکانى که انتخاب مىکنید هماهنگى و سنخیت داشته باشد، به افزایش بهرهورى شما کمک بسیار مىکند. این هماهنگى همچنین شامل وجود ابزار و لوازم مورد نیاز نیز مىشود.
6- قبل از انتخاب محل مطالعه خود، چند خصوصیت عمده و ایدهآل براى مکان مطالعه در ذهن خود لیست کنید تا راحتتر بتوانید آن را بیابید .
7- هیچگاه مطالعه خود را به حضور در مکان خاصى مشروط نکنید؛ زیرا در این صورت بهانهاى مىیابید که در سایر مکانها از مطالعه فرار کنید. به یاد داشته باشید که در حقیقت "مکان مطالعه جایى است که شما هستید."
8- دقت کنید میزان نور، دماى محیط، فرم صندلى و سایر شرایط در مکان مطالعه شما به گونهاى نباشد که شما را خواب آلوده کند.
- ۹۶/۱۱/۱۴